PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Lionel Richie

maandag 27 april 2009Sportpaleis Merksem

Lionel
Foto: 

Lionel Richies hitskaravaan vloog aan een razende vaart voorbij in het Sportpaleis. 23 Nummers bracht de man op een concert dat op 105 minuten afgeklokt werd.

Richie begon met wit zijlicht alleen aan de piano. Daarna ging het zwarte doek open en viel zijn band in. Al vroeg in de set stond het 10000-koppige publiek recht om te dansen, en mee te klappen op de tonen van “All around the world”. Richie nam de tijd om naar iedereen te zwaaien, en het publiek zwaaide gewoon terug. De zanger vond het op zich een belevenis om het publiek te zien optreden. Want dat is een concert volgens hem. Een optreden van zowel de artiest als het publiek. “Welcome at the greatest show on earth” zo ging ie verder.

Richie hield woord, het werd een feest. Op “Just go” na misschien. Dat nummer, Richies nieuwe single, schreef hij met Akon. Maar dit genre ligt Richie niet. De song kwam dan ook zeer geforceerd over en kende een rommelig einde. De sopraansax stond behoorlijk vaak in de spotlight. “Stuck on you” klonk oerdegelijk. De meeste arrangementen die we hoorden, hadden hun deugdelijkheid trouwens al bewezen tijdens vorige passages van Richie aan ons land.

Hoe hij het doet, weten we niet. Maar ook nu weer zong Richie uit de maat tijdens “Angel”. Soms zat hij meer dan een tel voor op zijn muzikanten. De drummer legde nochtans een strak ritme op. Tevergeefs. Heel wat mensen zagen we raar opkijken. Maar desondanks feestten de meesten gewoon door op het nummer. Meteen is duidelijk hoe relatief timing en zangkwaliteit bij een live optreden is. Wanneer een zaal vol fans zit, heeft de artiest hopen krediet op overschot.

Daarna volgde Ballerina Girl dat hij voor Nicole Richie, zijn adoptiedochter schreef. Achter me hoorde ik iemand misprijzend “Hij is er nog fier op ook” zeggen. “This is water!” zei Richie wanneer hij wat water uitspuwde telkens hij van zijn flesje dronk. De man hoopte op iets anders. De gag zat goed in elkaar, maar zou nog enkele keren meer herhaald en dieper uitgewerkt mogen worden. Een aantal mogelijkheden laat Richie zo onbenut.

Na een fel meegezongen “Say you, say me”, geeft het publiek voor het eerst, en zeker niet voor het laatst een staande ovatie. Voetgestamp horen we op de tribunes. Richie last een rustmoment in en speelt alleen aan de piano, terwijl zijn band even achter het zwarte doek kan pauzeren. “Hello” bewijst opnieuw dat het een meezinger van formaat is. En daarna zet de artiest een Commodoresrondje in met nummers die hij op zijn 22ste schreef. “Dat is dan zo’n 450 jaar geleden” zegt Richie ontspannen. Het publiek proest het uit.   

De discobol daalde neer tijdens “Lady, you bring me up”. En “Brick House” stond er om het met een boutade te zeggen als een huis. Tijdens “3 times a lady” werden de camera’s naar het publiek gericht. Op maar liefst 9 ledschermen en 2 gewone schermen werden daarop beelden van de zaal geprojecteerd. Zo zagen we onder andere dat Jonathan Van den Broeck (Milow) en Sylvie de Bie (Sylver) aan de overkant zaten.

Jump van Van Halen werd opnieuw met “Dancing on the ceiling” verweven. Het publiek was laaiend enthousiast en sprong. Richie verschoot om enkele vrouwelijke fans met behoorlijke decolleté op het ritme op en neer te zien springen. De zanger hield enkele keren de hand voor zijn ogen, alsof hij het allemaal niet gezien had of wou zien.

Richie nam afscheid, ging het podium af en al snel zong het publiek massaal de o-klanken uit 7 Nation Army. “That’s not my song. That’s a soccer’s song!” zegt Richie wanneer hij opnieuw het podium betreedt. “Ik ging net naar mijn auto toen ik jullie dat nummer hoorde zingen. Het is heel slinks dat jullie een nummer van een ander zingen. Nu moest ik wel terugkomen” zo grapt Richie.

Met het publiek zong hij dan ook “Endless Love” waar het publiek de zang van Diana Ross overnam. En daarna ging “the greatest show on earth” gewoon verder met onder andere een pompende medley van Don’t stop the music en Destiny. “All night long” sloot dit zeer strakke en voorbijflitsende concert af waarna de volledige hitkaravaan met 7 trucks en 3 bussen naar Bercy, Parijs trok.

< Bert Hertogs > voor concertnieuws.be  

 De setlist:

  1. Easy
  2. All around the world
  3. Just Go
  4. Penny Lover
  5. Just for you
  6. Stuck on you
  7. Tender Hearts
  8. Angel
  9. Ballerina Girl
  10. Running with the night
  11. Say you, say me
  12. Still
  13. Hello
  14. Wandering stranger
  15. Lady, you bring me up
  16. Brick House
  17. 3 Times a lady
  18. Sail on
  19. Dancing on the ceiling

Bis:

  1. Endless love
  2. Don’t stop the music – Destiny
  3. Truly
  4. All night long

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter